Beregening

Beregening omvat verschillende zaken. Zo stimuleert het de groei van planten en gewassen. Daarnaast moeten we ook de verdamping en vochtbehoefte van groeiende teelten of van materies bepalen. 

 

Beregeningssystemen

Er zijn verschillende systemen die water brengen waar het moet zijn, door bevloeiing of beregening. 

Pop-up sproeiers

Pop-up sproeiers worden vaak toegepast in particuliere tuinen, sport- en recreatievelden, parken, manèges en stofbestrijdingssystemen. Deze sproeiers kunnen voorzien worden van verschillende sproeimonden, die vaak bijgeleverd worden. Daarnaast zijn ze geluidsarm, nevelen ze geen water buiten de bestemde en ingestelde sectorzone en verdwijnen ze in de grond waneer de beregening niet actief is. 

Tik- en klepelsproeiers

Dit zijn de meest bekende sproeiers en ze worden vooral gebruikt in beregeningsinstallaties in de land-, tuin- en akkerbouw. Ook in de geur- en stofbestrijdingsinstallaties zijn deze erg populair. Door de langere geleidingsbek en straalgeleider, behalen tiksproeiers vaak een groter sproeibereik in vergelijking met pop-up sprinklers.

Beregeningscomputers                           

Beregeningscomputers zorgen voor de volautomatische besturing van je tuinberegeningsinstallatie. We bieden een 5-tal verschillende modellen van HUNTER aan. De kleinste types kunnen maximaal twee kranen sturen, terwijl de grootste types ongeveer 50 kranen kunnen sturen. Er zijn verschillende meetsensoren aanwezig in het gamma van HUNTER. Zo kan je bijvoorbeeld de beregening automatisch laten stoppen bij natuurlijke regenval of een verkeerde windrichting. Daarnaast kan je ook de beregeningof bevloeiing sturen via een grondvochtsonde. Of je nu een model voor binnen- of buiteninstallatie, voor muurmondage of stand-alone modellen wilt, Spranco-Matic zorgt ervoor. 

Mobiele beregeningssystemen

Onder mobiele beregeningssystemen verstaan we toestellen die het sproeien van water, vaak automatisch combineren met een voortgaande beweging.

De Rain mobile is een eerste apparaat in deze reeks. Het is een relatief klein toestel, voorzien van een sectorinstelbare sproeier en een slinger met daarop tot wel 120 nylonkoord. Door de opgebouwde balg-aangedreven motor, wordt het toestel via het nylonkoord automatisch tot bij het eindpunt getrokken. Dit soort systemen worden vooran in grotere privétuinen, park- en sportvelden gebruikt. 

Er zijn twee typen beregeningshaspels. Haspels die (semi)-manueel af- en opgerold moeten worden en professionele zelfoprolbare systemen. 

 

  • Manueel
    Dit type haspel bestaat uit een platte, oprolbare slang van 2", 3" of 4" en voorgemonteerde sproeiers waarvan de afstand nader te bepalen is. Dit systeem wordt vooral gebruikt in de land- en akkerbouw. 

  • Zelfoprolbaar
    Een zelfoprolbare haspel bestaat uit een verrijdbaar onderchassis met een opgebouwde bobijn. Hierop wordt een slang gemonteerd, waarvan jij de diameter en lengte kan bepalen. Vervolgens koppelen we een sproeierwagen met de PE-slang die wordt uitgetrokken tot de startplaats van de beregening. Doordat we water en druk op de sproeien en de haspelmechaniek plaatsen, gaat de bobijn via een turbine-aandrijving de sproeierwagen weer inhalen. Zo wordt de lengte tusen de haspel en de sproeier beregend over het maximale bereik van de sproeier. Sproeiers halen hierbij vaak een bereik van 30 tot 100 meter! In plaats van een sproeier kan op een haspel ook een sproeiboom worden aangesloten. Een sproeiboom is beschikbaar vanaf een breedte van 20 meter tot max. 60 meter. Op een sproeiboom worden kleine- tot middelgrote (nevel)-sproeiers gemonteerd die vaak gebruikt worden in de planten-, bloemen- en groentensector.